Nieuws Update Zomer 2021

agnes_grevenbicht We zijn al weer halverwege 2021. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen, zowel in werk als privé. Graag wil ik enkele bijzondere momenten en ervaringen met jullie delen.

 

EEN NIEUWE START

Het jaar begon met een frisse start in een nieuw huis in centrum Apeldoorn. Het was best een overgang, van een huis met bijna 3 hectare bos naar een plek meer midden in de bebouwde omgeving. Maar wel met aparte bedrijfsruimte, park op loopafstand, en: een appelboom in de tuin! Inmiddels werk ik met veel plezier afwisselend vanuit Apeldoorn en vanuit de 'dependance' bij mijn partner in Cuijk.

 

NATUUR OP RECEPT

Een eerste mijlpaal in 2021 was de lancering van de website Natuuroprecept.nl samen met de stichting Nature For Health . Het doel van dit initiatief is om huisartsen en andere zorgprofessionals te stimuleren om vaker contact met natuur aan te bevelen. Lees het persbericht.

 

De lancering is goed ontvangen en we hebben veel spontane aanbiedingen gekregen om ons verder te helpen met dit initiatief. Waarvoor dank! Het is wel even zoeken hoe we hier mee verder gaan, mede omdat er nog geen budget beschikbaar is. Maar er ligt inmiddels een actieplan , waar we in het najaar mee aan de slag gaan

 

PODCASTS

Dit jaar kreeg ik voor het eerst uitnodigingen om mee te doen aan een podcast. Een podcast? Zoiets had ik nog niet eerder gedaan. Maar het blijkt echt heel leuk om te doen! In maart ging ik naar Amsterdam voor een podcast van Zilveren Kruis . In de studio van Snippet Media aan de Bloemgracht ging ik in gesprek met met Bregje Lampe die met haar gezin van Amsterdam naar zee verhuisde, en daar heel blij en gezond van werd.

 

In mei ging ik naar de Loenense Waterval voor een podcast van Omroep Gelderland . Aan een picknicktafel met uitzicht op de waterval sprak ik met Frank Oosterwegel over de gevolgen van recreatie en toerisme voor de natuurwaarden van de Veluwe.

 

ENQUETE NATUURBELEVING

Nog zo'n leuke onverwachte ontwikkeling: Thijs Lenderink van I&O research benaderde mij met de vraag of ik mee zou willen denken over de opzet van een grote publieksenquête over natuurbeleving. Dit in het kader van een advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) over de herijking van het natuurbeleid. Het werd een inspirerende en intensieve samenwerking, waarin we in korte tijd een enquête hebben uitgezet onder meer dan 2000 respondenten. De resultaten worden - samen met het advies - pas begin 2022 bekend gemaakt. Maar ik kan alvast zeggen dat ze een fascinerend inkijkje bieden in hoe Nederlanders denken over de natuur en het natuurbeleid.

 

VISITATIE COMMISSIE NATIONALE PARKEN

Sinds maart ben ik officieel lid van de Visitatiecommissie Nationale Parken. Op 18 juni brachten we ons eerste bezoek aan Nationaal Park Drentsche Aa . Na een rondleiding door het park spraken we met verschillende betrokkenen, die ons meer vertelden over het park en de manier waarop het bestuurd wordt. De bevindingen van deze visitatie zijn vastgelegd in een advies om het park te helpen in hun ontwikkeling richting het nieuwe kwaliteitskader voor Nationale Parken.

 

PUBLICATIES

Dit jaar verschenen twee Engelstalige publicaties:

 

(1) Van den Berg, A. E., & Beute, F. (2021). Walk it off! The effectiveness of walk and talk coaching in nature for individuals with burnout-and stress-related complaints. Journal of Environmental Psychology, 6, 101641

 

Dit artikel laat zien dat wandelcoaching een aantoonbare meerwaarde heeft voor mensen die kampen met burn-out en stress. 'Peer-reviewed', dat wil zeggen kritisch beoordeeld en goedgekeurd door collega wetenschappers. Een belangrijke bijdrage aan de erkenning en onderbouwing van de effectiviteit van wandelcoaching.

 

(2) Van den Berg, A. E. (2021). The natural-built distinction in environmental preference and restoration: Bottom-up and top-down explanations. In A. R. Schutte, J. C. Torquati, & J. R. Stevens (Eds.), Nature and psychology biological, cognitive, developmental, and social pathways to well-being. Nebraska Symposium on Motivation, Volume 67, pp. 31-60. Springer

 

In dit hoofdstuk ga ik in op de vraag hoe de gezonde effecten van natuur kunnen worden verklaard. Is er een uniek werkzaam bestanddeel in de natuur dat maakt dat we ons zo gezond voelen na een bezoek aan de natuur? Of is het meer het gevolg van aangeleerde, positieve ervaringen en culturele overdracht? Na grondige bestudering van de literatuur is de - ook voor mijzelf - verrassende conclusie dat er best veel te zeggen valt voor de laatste verklaring.

 

NATURE INTELLIGENCE

In een dit jaar gestart Erasmus + project verken ik, samen met verschillende Europese jongerenorganisaties, de vraag wat het betekent om een 'natuur intelligent' persoon te zijn. En hoe je natuur intelligentie kunt inzetten om gezondheid en welzijn, van mens en planeet, te bevorderen.

 

Na veel zoom meetingen konden we elkaar deze zomer eindelijk offline ontmoeten in Italië. Een bijzondere ervaring, met interessante mensen, op een unieke locatie. Met een zwerm bijeneters! (de gekleurde vogels op de voorkant van deze nieuwsbrief). Meer informatie en updates over dit project kun je vinden op de website natureintelligence.eu .

 

Benieuwd naar jouw natuur intelligentie? Vul dan deze (Engelstalige) vragenlijst in. De vragenlijst is nog in ontwikkelng, je score is een indicatie. Met jouw antwoorden kunnen we de vragenlijst verder verbeteren!

 

VAKANTIE!

Ik moest wel even wennen aan het idee: een fiets- en kampeervakantie in Nederland. En niet in Friesland of Zuid-Limburg, maar gewoon dichtbij, in de Achterhoek en Twente. Het bleek veel leuker dan gedacht. De cadans van het elke dag fietsen, tent opzetten, inkopen doen, koken bij de tent, praten met andere mensen. Plekken ontdekken die ik wel kende van naam, maar nooit had bezocht. Ik was er echt even helemaal uit. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik fietste op een e-bike - weliswaar in de laagste versnelling, dat is nog steeds flink doortrappen. Maar bergop op de Sallandse heuvelrug of met wind tegen op de dijk langs de ijssel was het toch wel stiekem heel fijn om 'm even een tandje hoger te kunnen zetten.

 

LEZINGEN

Door Corona maakte ik kennis met een nieuw fenomeen: het geven van een lezing tijdens een online evenement. Best lastig, want je zit dan toch vooral tegen jezelf te praten. Maar fijn dat het op deze manier kan. Zo gaf ik op 4 juni een lezing over de betekenis van bomen voor mensen tijdens de boominfodag. Een boeiend onderwerp waar veel over te vertellen valt. Het leuke van zo'n online lezing is dat hij vaak langere tijd beschikbaar blijft. De lezing over bomen kun je bijvoorbeeld hier terug kijken.

 

Toch liever live meekijken? Op 16 september geef ik een webinar over natuurintelligentie in coaching voor de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

 

Tip: Op mijn website vind je altijd een actueel overzicht van geplande en al gegeven lezingen.

 

IN DE MEDIA

Ook in 2021 was Bureau Natuurvoormensen weer veelvuldig in de media te vinden. Hieronder een overzicht van artikelen in kranten en tijdschriften.

 

Nederland wandelland... Wandelspecial AD, 17 juli 2021  

 

Creatief met modder... Volkskrant, 30 juni 2021  

 

Een dagelijkse portie natuur houdt je geest scherp... Magazine Thuis & Actief, juni 2021  

 

Een kabouterbos, past dat wel in een natuurgebied? AD, 19 april 2021  

 

Worden we gelukkig van een grotere rijkdom aan vogels? NRC, 8 april 2021  

 

We kunnen ons niet veroorloven jongeren nog een hele lente binnen te houden... Volkskrant, 25 maart 2021  

 

Nu Nederlanders al maanden thuis zitten, herontdekken zij de buitenmens in zichzelf... Trouw, 27 januari 2021  

 

Overgewaaid uit Japan: bosbaden om je te onttrekken aan lockdownmisère.... De Volkskrant, 21 januari 2021  

 

TOT SLOT

 

Dank aan iedereen die mij volgt op Linkedin en Twitter . En natuurlijk ook de bezoekers van mijn website natuurvoormensen.nl

 

Ik blijf graag mijn kennis en ervaringen met jullie delen!