web

Twitter feedLinks natuur en gezondheid

Het groene medicijn
Op de website van Augie Vissers vind je het laatste nieuws over natuur en gezondheid. Ook veel inspirerende praktijkvoorbeelden.
De groene stad
Nederlandse website over het belang van groen in de stad, met links naar publicaties over de gezondheidsfunctie van groen in de leefomgeving.
The science of nature
Deze animatie van Project Wild thing geeft een inspirerende samenvatting van resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar natuur en gezondheid.
The benefits hub
Canadese website met evidence voor de baten van recreatieve activiteiten, met een apart overzicht van de baten van 'greenspace'.
Green is good for you
Een Engelstalig artikel op basis van interviews met prominente onderzoekers op het gebied van natuur en gezondheid, zoals Roger Ulrich, Stephen & Rachel Kaplan, en Terry Hartig. Handig om snel een overzicht van dit vakgebied te krijgen.
OPENspace
Het OPENspace onderzoekscentrum zet zich in voor toegankelijke natuur voor iedereen. Met veel publicaties over het belang van natuur voor welzijn en gezondheid.
IntoGreen
IntoGreen is een initiatief van brancheverenigingen VGB en VHG met als doel kennis over groen en hoe dit bijdraagt aan welzijn, gezondheid en geluk breed onder de aandacht te brengen.
PHENOTYPE
Phenotype is een groot Europees onderzoeksproject naar de gezondheidseffecten van natuur. Het project heeft een eigen YouTube videokanaal.
Advies Gezondheidsraad en RMNO
In 2004 heeft de Gezondheidsraad samen met RMNO een advies uitgebracht over de wetenschappelijke ondersteuning voor een positief effect van natuur op gezondheid.
UK National Ecosystem Assessment 2011
Verslag van een nationale ecosystem assessment in de UK, inclusief een overzicht van onderzoek naar gezondheidsbaten van natuur (H23).
Virginia Lohr
Virginia Lohr doet onderzoek naar de impact van planten en bomen op gezondheid.
Homepage Terry Hartig
Terry Hartig is een Amerikaanse omgevingspsycholoog die momenteel in Zweden woont en werkt. Hij is één van de grondleggers van het onderzoek naar "restorative environments".
Evergreen
Evergreen is een Canadese organisatie met een missie om natuur in de stad te brengen. Op hun website vind je veel downloadable rapporten over de baten van stedelijk groen.
Wilderness research centre
De website van het WRC bevat veel informatie over therapeutische effecten van wilderniservaringen.
Human-environment research laboratory
Website over het onderzoek van Francis Kuo en William Sullivan naar positieve effecten van natuur in de stad op gezondheid, agressie en criminaliteit.
Therapeutic landscapes
Database met informatie over healing gardens.
Stichting ZorgDier
Stichting ZorgDier zet zich in om zoveel mogelijk kwetsbare mensen binnen instellingen en ook in thuissituaties te laten genieten van het contact met een huisdier.
Center for Health Design
Het Center for Health Design is het centrale informatiepunt voor iedereen die meer wil weten over healing environments. Op de website kun je ook een rapport downloaden waarin 600 studies naar de invloed van ziekenhuisomgevingen op gezondheid en welbevinden worden beschreven.
Guide to evidence-based art
Overzicht van onderzoek naar de helende werking van kunst in ziekenhuizen.
Het laatste scharrelkind
Te veel kinderen komen niet of veel te weinig in de natuur. In dit filmpje van Stichting wAarde wordt dit treffend in beeld gebracht.
Children & nature network
Website met onderzoek en nieuws over het belang van natuur voor kinderen.
Kind in de natuur
De website van Stichting Natuur en Milieu Overijssel geeft een overzicht van groene buitenspeelmogelijkheden in Overijssel en tips om spelen in de natuur nog leuker en gezonder te maken.
Healing gardens
Amerikaanse website over het ontwerpen van heilzame tuinen, met veel bruikbare links.
Zorgboerderijen
Website van het Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg.
Trein als zorgconcept
In zorgcentrum de Bieslandhof in Delft kunnen de bewoners in een nagebootste treincoupé genieten van het voorbijtrekkend polderlandschap.
Stichting GroenZorg
Deze stichting zet zich in voor groenvoorzieningen en natuur in gezondheids- en ouderenzorg.
Helende Ziekenhuis Omgeving
Kennisbank van Helianthe Kort naar healing environment in de zorg.
Grijs, groen & gelukkig
Grijs, groen & gelukkig is een project van IVN om het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra te verbeteren door hen de positieve effecten van natuur te laten ervaren.
Indoor plants
Amerikaanse website over toepassing van planten in binnenhuisarchitectuur.
Plafondverbeelding
Plafondverbeelding installeert plafonds met afbeeldingen van wolken, boomtoppen en andere natuurlijke elementen waar mensen zich goed bij voelen.
Groene Gezonde Ziekenhuizen
Groene Gezonde Ziekenhuizen is een vierjarig onderzoeksprogramma waarin groene concepten voor toepassing in en rond ziekenhuizen worden getoetst op hun effecten op patiënten, bezoekers, en personeel.
Gezond Natuur Wandelen
De stichting Gezond Natuur Wandelen organiseert laagdrempelige wandelingen in het groen op heel veel plekken in Nederland.